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GUIDANCE DOCMENT FOR INDUSTRY: 

QUESTIONS AND ANSWERS REGARDING 
CHAPTER 40-7-18 

ADDITIONAL REGULATIONS APPLICABLE TO 
FOOD PROCESSING PLANTS 

 
 

Introduction 

This document is intended to be a “Guideline” and used in conjunction with the regulations Chapter 
40-7-18 Additional Regulations Applicable to Processing Plants. This document provides guidance 
intended to assist those parties responsible for complying with the regulations Chapter 40-7-18 
prescribed by the Georgia Department of Agriculture. This regulation shall apply to all plants 
where food is processed, in addition to other regulations in place. 

 
For further assistance, contact the Administrative Office in Atlanta (404) 657-4801. 

 
Background 

On May 1, 2009, Governor Sonny Perdue signed into Georgia law the Georgia Senate Bill 80 
(O.C.G.A § 26-2-27 et seq.). The Georgia Department of Agriculture was charged with 
promulgating the regulations to support this Bill. Chapter 40-7-18 Additional Regulations 
Applicable to Processing Plants are the regulations applicable to food processing plants pursuant 
to the Georgia Food Act and comply with Senate Bill 80 (O.C.G.A § 26-2-27 et seq.) that was 
passed during the 2009 legislative session. 
 

Questions and Answers for implementation of Chapter 40-7-18: 
1.   Is every company required to conduct finished product testing? 

Yes, if your facility is a commercial operation that manufactures finished food(s) or 
finished food ingredients for human consumption, unless your facility is exclusively a 
retail operation or one of the exemptions applies to your facility. 

 
2.   How do I report a positive test result? 

Positive test results must be reported to the Georgia Department of Agriculture within 24 
hours of receiving the result. The owner or company representative will report the results 
by e-mail to the Georgia Department of Agriculture positiveresults@agr.georgia.gov . 

 
3.   Do I still have to report a product that tests positive that is still in my control? 

Yes, the law states all positive test results must be reported to the Georgia Department of 
Agriculture within 24 hours of receiving the result. This includes reporting the presence 
of poisonous or deleterious substances or other contaminates even if the product was not 
distributed and the problem was corrected. 
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What are you going to do with this information? 
When the Department receives a report of positive sample results we will begin working 
with the company to identify the cause of the problem and ensure a permanent corrective 
action has been instituted. This can include such actions as enhanced 
investigations/inspections, possible environmental sampling, ingredient testing, and 
accelerated testing protocol. 

 
4.   Do I only need to report a positive pathogen test? 

No, any finished foods or finished food ingredients with the presence of a substance that 
would cause a manufactured food bearing or containing the same to be adulterated with the 
presence of poisonous or deleterious substances or other contaminates, shall be reported 
within 24 hours of obtaining confirmed results. This will include microbiological; physical 
& chemical contaminates that would be injurious to health. 
 

5.   Can I conduct my finished product testing in the in-house laboratory? Am I 
required to take the finished product to a private laboratory for testing? 
Either  option  will  work  as  long  as  the  methods  preformed  are  consistent  and  in 
accordance with testing standards and procedures outlined in the federal Food and Drug 
Administration’s Bacterial Analytical Manual (BAM) and standards developed by the 
Association of Analytical Communities (AOAC) International, U.S. Department of 
Agriculture (USDA) Food Safety and Inspection Service (FSIS) Microbiological 
Laboratory Guidebook (MLG), International Organization for Standardization (ISO), or 
another internationally recognized certification body. 

 
6.   If I receive a presumptive positive test result can I use another sample collected 

from the same lot code to confirm the test results? 
No, a presumptive positive test result or test result requiring further typing or numeration 
shall be carried out through additional testing, utilizing the same sample that yielded the 
presumptive, to obtain a final result. A sample should be collected and submitted to the 
laboratory that would be sufficient to obtain a final result if a presumptive positive test 
result is received or a test requiring further typing or numeration is necessary using 
additional testing. If the decision is made not to confirm or further type the test result, 
this is treated as a positive result and shall follow the reporting procedure. 

 
7.   Do I have to submit a Written Food Safety Plan? 

No, the Written Food Safety Plan is an optional plan that is submitted in lieu of the 
testing requirements stated in 40-7-18-.06. The Department will accept, deny, or request 
modifications to the plan. 

 
8.   How do I submit a Written Food Safety Plan? 

Please see Guidance Document for Submitting the Optional Written Food Safety Plan for 
details. 
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9.   Can I store all my ingredients, raw & finished, together in the same room? 
Food products shall be stored to prevent cross contamination. Raw agricultural products 
requiring pathogen destruction should be stored to prevent cross contamination of ready-
to-eat foods and/or ingredients not requiring further processing, except when combined 
as ingredients. 

 
10. Route trucks are often required to meet pre-set delivery times and if they encounter 

unexpected delays the retailers may refuse delivery. How will free access during all 
reasonable times to my facility as well as the transport vehicles affect my business? 
The Georgia Department of Agriculture has no intentions of unintentionally disrupting 
business but will inspect transport vehicles while conducting the inspection at the facility 
and if needed while the vehicle is located at another location with regards to food safety 
concerns. 

 
The following link is to the Georgia Department of Agriculture internet website.  The directions 
that follow will lead to the Georgia Department of Agriculture 40-7-18 Additional Regulations 
Applicable to Processing Plants Operating in Georgia.  
 
www.agr.georgia.gov 

Select Divisions; 
Select on Food Safety Division;  
Click on Manufactured Foods; 
Click on Additional Regulations  
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 


